0470/47.28.12

Bel ons direct, wij zijn 7/7 bereikbaar

Wat zijn de risico's van een muizenplaag in huis


Niemand verwelkomt graag muizen als ongenode gasten in huis, en bij de eerste sporen van hun aanwezigheid is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Gelukkig staat een professionele ongediertebestrijder paraat om een mogelijke plaag te voorkomen, en dat is maar goed ook. Het hebben van muizen in huis brengt immers diverse risico's met zich mee, variërend van schade aan eigendommen door knagen tot zelfs de potentiële verspreiding van ziekten.

Knaagschade door muizen


Een muizenplaag brengt aanzienlijke materiële schade met zich mee. Muizen knagen de hele dag door aan alles wat ze tegenkomen, omdat hun tanden voortdurend groeien. In huis leidt dit tot beschadigingen aan meubels, isolatiemateriaal en kabels. Wanneer kabels worden doorgeknaagd, kan dit zelfs leiden tot kortsluiting of brand. Bovendien zijn muizen constant op zoek naar voedsel en knabbelen ze aan je voorraad, hoewel ze slechts kleine hoeveelheden consumeren. Hierdoor wordt het voedsel ongeschikt om te eten en is het verstandig om alles weg te gooien waar ze aan hebben geknaagd.

Welke ziektes kunnen muizen verspreiden


Naast de materiële schade vormen muizen ook een potentieel gevaar voor de gezondheid, omdat ze dragers kunnen zijn van verschillende bacteriën, virussen en parasieten. Hun urine, haren en uitwerpselen kunnen ziekten verspreiden, zowel naar mensen als naar huisdieren. Het aanraken van muizenkeutels of het consumeren van voedsel dat ermee besmet is, kan ernstige ziekten veroorzaken. Bovendien kunnen muizen bloedzuigende insecten zoals vlooien met zich meebrengen.

Enkele voorbeelden van ziekten die door muizen kunnen worden overgedragen zijn:

  • Salmonella: Muizen laten tijdens hun zoektocht naar voedsel overal keutels en urine achter, zelfs in keukenkasten of op het aanrecht. Voedsel kan besmet raken met de salmonellabacterie, wat kan leiden tot voedselvergiftiging met symptomen zoals diarree en braken.
  • Hantavirus: Dit virus wordt verspreid via muizenkeutels en kan griepachtige symptomen veroorzaken.

Bij twijfel over de oorzaak van symptomen zoals koorts, braken, buikkrampen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, uitslag, hoesten en pijn aan de borststreek, is het belangrijk om snel contact op te nemen met een huisarts.

Om besmetting door knaagdieren te voorkomen, is het essentieel om dode muizen, keutels of urine niet aan te raken zonder rubberen wegwerphandschoenen. Reinig de plaats waar het kadaver lag grondig en vermijd het gebruik van harde bezems of stofzuigers om keutels op te ruimen, omdat dit stof kan doen opwaaien. Ventileer de ruimte goed na het opruimen en laat een professionele ongediertebestrijder zoals killbugs de muizenplaag aanpakken en eventuele openingen in de structuur van het huis dichten om nieuwe plagen te voorkomen.

Muizen planten zich snel voort en kunnen zich door kleine openingen naar binnen werken, waardoor een plaag kan ontstaan. Het is van belang om bij de eerste tekenen van een muizenplaag professionele hulp in te schakelen of zelf preventieve maatregelen te nemen.

Share by: